Barion Pixel
Keresés

Ezerarcú illatok

Az aromaterápiában az egyik kedvenc részem a személyes illatok kikeverése. Teljesen magával ragad az egész alkotási folyamat, imádom minden mozzanatát, és sokszor úgy érzem, hogy még az idő is megáll, amikor beveszem magam a kis “boszorkánykonyhámba”.

Hogyan hatnak az illóolajok?

Az illóolajok rendkívül intelligens és sokoldalú anyagok, és a hatásuk nagyon széles skálán mozog, a test-lélek-szellem egységében hatnak. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Fizikai szinten az illóolajok a hatóanyagok kimeríthetetlen tárházát vonultatják fel. A damaszkuszi rózsa illóolaja pl. több, mint 400 különböző kémiai vegyületet tartalmaz – és ez csupán azoknak a molekuláknak a száma, amit a modern kémia tudománya jelenleg ismer… Mivel az aromaterápia egy relatíve fiatal tudományág (ezt jól mutatja az is, hogy magát az ‘aromaterápia’ kifejezést Gattefossé 1937-ben használta először), így sajnos egyelőre nem áll a rendelkezésünkre túl nagy tudásbázis, de a kutatások nagy erővel zajlanak ez irányban. Hála Istennek, az empirikus, tapasztalati úton megszerezhető ismeretanyag, a népi gyógyászat eredményeire épülő hagyományos felhasználási módok a mai napig érvényesek, és alkalmazhatóak.

Hasonló a helyzet lelki szinten is. Habár az szinte triviális, hogy az illatok hatással vannak az érzelmeinkre, a tudományos kutatások még gyerekcipőben járnak ezen a téren. Az azért mindenképpen örömre adhat okot, hogy egyre több pszichológus alkalmazza a praxisában is az olajokat. Akit érdekel ez a téma, annak ajánlom pl. az Aroma Freedom Technika tanulmányozását. A módszer tudományos alapja röviden az, hogy a hippokampusz, az agy emlékekért felelős része közvetlen összeköttetésben áll az amygdalával, az agyunk azon részével, ami az érzelmi reakciókat feldolgozza, raktározza. Mindkét “szervünk” a limbikus rendszerhez tartozik, ami tulajdonképpen az agyunk azon ősi része, ami az ösztönös, automatikus folyamatokért felel a testünkben. Így tehát a megfelelő technikával – és illatokkal – a bizonyos emlékekhez kapcsolódó negatív érzelmek, gondolati minták egyszerűen átalakíthatóak, felülírhatók. (Az már csak hab a tortán, hogy innen az információ azonnal átkerül a hipotalamuszba, amit karmesterként is szoktunk emlegetni, hiszen a testet irányító hormonok jelentős része itt termelődik – ezt az utat végigjárva tudnak az illóolajok hatni a hormonális rendszerünkre is többek között. Ezáltal az illatok által kiváltott hatás azonnal megmutatkozhat fizikai szinten is.)

A tudomány határai nagyjából idáig tartanak, innentől a hit és a spiritualitás veszi át a stafétát. Létezik ugyanis egy szubtilis aromaterápia nevű irányzat is, ami definíció szerint tulajdonképpen minden olyan felhasználási módot magában foglal, ami a fizikai tulajdonságokon túlmutató hatásokkal dolgozik. Ez tehát egy gyűjtőfogalom, ide tartozik az illóolajok energetikájával, rezgésével, “karakterével”, és akár a szakrális, gyógyító-tanító minőségével foglalkozó ágazatok is. Ez utóbbi számomra az igazi nagy szerelem, ebben mozgok a legkomfortosabban, ezt szoktam én szakrális aromaterápiának hívni.

Mire jó egy személyre szabott illóolaj keverék?

A fenti bevezetőre azért volt szükség, mert kitűnik belőle, hogy mennyiféle megközelítésből lehet nekiállni egy olaj elkészítésének. És hogy az igazán jó személyes keverék mindig éppen arra hat, amire kell!  Készíthetünk olajat a legkülönfélébb fizikai tünetekre, érzelmi állapotokra, gondolati elakadásokra, de akár a spirituális tanulófolyamatok megsegítésére is. Azt gondolom, hogy alapvetően hitrendszeri kérdés, hogy ki hova helyezi a fókuszt. Számomra egyértelmű, hogy a fizikai testünk csak a lelkünk földi, 3D-s kivetülése, ezért számomra a cél mindig az, hogy a lehető legmagasabb szinten tudjak belépni a rendszerbe, hiszen ha a szellemet meg tudom támogatni egy illattal, akkor a változás valamilyen formában a fizikai síkon is megjelenik egy idő után.

És hogy miért is van ez így? Engedjétek meg, hogy erre válaszul egy klasszikust idézzek:

Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van: Az EGY műve varázslat. Ahogy minden dolog az EGY-ből származik, a természetben minden dolog valamely művelet által az EGY-ből keletkezett.

Hermész Triszmegisztosz: Tabula Smaragdina

Ez egy részlet – vagy átirat – Hermész Triszmegisztosz Smaragdtáblájából. Úgy érzem, hogy talán így jön át a leginkább az az infó, hogy a sok különböző szint, amiről itt beszéltünk, az valójában mind egy dolog. Ugyanannak a létezőnek a különböző megnyilvánulási formái. Innen szemlélve nem csoda, hogy a különböző szinteken hasonló tulajdonságokkal bír pl. az adott olaj. Hiszen az az adott energia, vagy információs csomag, ami az olaj eszenciája, lényege, az a különböző szinteken különböző formákban tud kifejeződni. 

Például egy olyan olaj, ami fizikai szinten jó gyulladáscsökkentő, az lelki szinten valószínűleg nyugtató, csillapító hatású lesz. Vagy egy energetizáló, frissítő hatású olaj borítékolhatóan stimilálni, erősíteni, fokozni fog más szinteken is. Ezekből a tulajdonságokból jó eséllyel kikövetkeztethetjük, vagy akár megérezhetjük az olajra jellemző energetikát, az olaj karakterét.

Hogyan készül nálam egy személyre szabott illat?

A leggyakrabban felmerülő kérdés a folyamat elején, hogy mennyi és milyen információ szükséges a személyre szabott illóolaj keverék megalkotásához. A válaszom erre általában az, hogy amennyit jónak érzel…

Ha valamilyen konkrét, körülírható problémára keres az ember megoldást, akkor annak megosztása nyilván egy fontos információ tartalommal bír. De a tapasztalat az, hogy tökéletesen jól műküdik a dolog akkor is, ha csak egy általános pontot kapok, amin keresztül rá tudok hangolódni az illetőre. Sőt, volt olyan vendégem is, aki direkt nem mondott el semmit a belső folyamatairól, és azt az olajat kérte tőlem, amire akkor szüksége volt, nem pedig azt, amit szeretne. Csodálatos és felemelő érzés volt ekkora szabadságban és ekkora bizalommal megtámogatva dolgozni! 

Ezek után kezdődik az alkotófolyamat, az igazi varázslat! Innentől a myrrhophore papnő veszi át az irányítást… 🙂 Az olajok kiválasztása, az olaj felszentelése, energiával való betöltése, az olajjal együttműködő kristály megtalálása… Itt már jórészt intuícióból dolgozok, és minden egyes folyamat más, különleges, ettől is lesz teljesen személyre szóló a végeredmény…

Ha úgy érzed, hogy szívesen elkészíttetnéd a saját, személyre szabott illóolaj keverékeket, akkor a Shopban megrendelheted:) Ha pedig kérdésed van a folyamatról, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek!