Barion Pixel
Keresés

Mária Magdolna nyomában

Vermeer - Krisztus Mártával és Máriával

Nem véletlenül beszélünk egyre többet Magdolnáról, és a papnői minőségekről… A kapuk nyílnak, a fátyol libben, és az igazság szép lassan előbukkan, ahogy mi is egyre inkább készen állunk a befogadására…

Ha érzed Magdolna hívását, akkor várlak sok szeretettel valamelyik neki szentelt eseményen.

Ennek kapcsán hoztam nektek egy cikket, ami ugyan nem új, de úgy vélem, érdemes a megosztásra:)

Összefoglalva:

Egy Elizabeth Schrader nevű kutató nemrég a 66-os Papiruszt vizsgálva felfedezte (ami János evangéliumának legrégebbi ismert kézirata), hogy Mária (Magdolna) nevét több helyen megváltoztatták, Mártára vagy “nővérek”-re írták át.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a kereszténység egyik központi könyvében, János evangéliumában eredetileg sokkal nagyobb szerepet töltött be Magdaléna, mint ahogyan azt gondoltuk. Schrader véleménye szerint ez azért történt, hogy Mária Magdolna jelentőségét csökkentsék. Kutatásai alapján bebizonyosodni látszik az, hogy Magdolna nem csak egy nő volt a sok közül, akivel Jézus kapcsolatba került, hanem fontos szerepet töltött be az életében, az események alakulásában.

Miért történhetett mindez? Schrader szerint a korai keresztény iratokból az is kiderül, hogy Mária Magdolna megosztó figura volt, aki sok bonyodalmat okozott az egyházatyáknak, akik nem tudtak mit kezdeni egy ilyen erős női alakkal.

Teljes cikk:

https://today.duke.edu/2019/06/mary-or-martha-duke-scholars-research-finds-mary-magdalene-downplayed-new-testament-scribes

Kép: Vermeer: Krisztus Mártával és Máriával, ca. 1655

Áldás!
– Galambos Eszter